1984, rozbor díla
Zdroj fotografie: Pixabay

1984: rozbor díla, děj, popis, o autorovi George Orwell + komplexní info

22. 5. 2023

Kniha 1984 od George Orwella je dystopický román, který byl vydán v roce 1949. Příběh se odehrává ve fiktivním světě, který je pod nadvládou totalitního režimu. Režim se nazývá Velký bratr a jeho cílem je udržet veškerou moc a kontrolu nad obyvatelstvem. Hlavní postavou knihy je Winston Smith, který je zaměstnancem Ministerstva pravdy. Jeho úkolem je manipulovat s historickými dokumenty, on si ale uvědomí nesmyslnost celé situace a začne se snažit myslet svobodně, aby odhalil pravdu. K ničemu to ale nevede a nakonec ztratí nejen odhodlání, ale také život.

Rozbor díla 1984

  • literární druh: epika (snaží se věrně popsat průběh událostí, dílo má narozdíl od lyriky příběh, děj)
  • literární žánr: dystopický román (dystopický – myšlenka fiktivní společnosti, která se vyvinula špatným směrem, román – rozsáhlá epická fikce), sci-fi (žánr s výskytem moderních technologií)
  • výrazová forma: próza (psaný text nepsaný ve verších)
  • literární směr: realismus (objektivní zobrazování skutečnosti a její kritické poznávání), antiutopie (stejné jako dystopie, zobrazení společnosti, která se vyvinula špatným směrem)
  • motivy: totalitní režim, dystopie, láska, revoluce, hledání pravdy
  • symbolismus: Velký bratr, newspeak
  • čas: rok 1984
  • místo děje: Londýn, Územní oblast jedna, Oceánie
  • hlavní téma: příběh se odehrává v budoucnosti, kde vládne totalitní režim, který má neomezenou moc nad obyvateli; hlavní postava Winston Smith proti němu bojuje a hledá pravdu a lásku

Kompozice literárního díla 1984

Kompozice: chronologická, er-forma, autorský nezaujatý vypravěč, místy odborné části

Vysvětlení: kniha je rozdělena do tří částí a dvaceti tří kapitol, na konci najdeme dodatek popisující jazyk newspeak. Části knihu tématicky rozdělují – první je věnována převážně popisu situace, druhá značí stadium odporu a ve třetí dojde k jeho potlačení. V části knihy se uplatňuje i odborný styl, neboť několik stran představuje výňatek z fiktivní knihyTeorie a praxe oligarchického kolektivismu.

Literární výstavba děje v díle 1984 od George Orwella

  • expozice: Winston Smith pracuje na Ministerstvu pravdy v Londýně
  • krize: Winston si začíná uvědomovat, jaké vymývání mozků společnost podstupuje, začne provozovat zakázané aktivity a seznamuje se s Julii
  • kolize: bublina praská a Julie s Winstonem podstoupí mučení na Ministerstvu lásky
  • závěr: Winston opět začne Velkého bratra bezmezně milovat, následně je popraven
  • dodatek: několik stran je věnováno popisu jazyka newspeak

Jazykový styl (použité styly) díla 1984

Dílo 1984 je napsáno v moderním a strohým jazykem. Neobsahuje převážně žádné archaismy, naopak zde najdeme velké množství neologismů. Autor používá termíny z fiktivního jazyka newspeak, který vznikl zredukováním anglické slovní zásoby na naprosté minimum a omezením významů mnohoznačných slov. V odborných pasážích se vyskytují termíny spjaté s politologií a sociologií. Časté jsou dialogy, které místy přecházejí až do dlouhých vysvětlujících monologů.

  • neologismy: ideozločin, vaporizace, doublethink
  • termíny: privilegovaná kasta, stagnace, empirický přístup
  • přímá řeč: „Čím víc chlapů jsi měla, tím víc tě miluju. Rozumíš?“

Stručný popis děje díla 1984

Děj knihy se zaměřuje na život hlavní postavy Winstona Smithe, úředníka Ministerstva pravdy, který si postupně uvědomuje nesvobodu a manipulaci, jakou stát nad občany provádí. V Oceánii jsou občané sledováni a kontrolováni pomocí TV obrazovek a špehů, kteří jsou skryti v každém rohu města. Winston, kritický k režimu, se snaží najít svobodu a kontaktovat opozici, což je v této společnosti trestné.

Zamiluje se ale do Julie, další kriticky myslící osoby, s níž se snaží najít útočiště a plánovat odpor proti režimu. Během knihy se Winstonova odhodlanost proti postupně zvyšuje, avšak brzy zjistí, že je jeho úsilí marné, jelikož neexistuje žádná opozice a všechno je pouze dalším způsobem, jak udržet režim u moci.

Winston a Julia jsou nakonec odhaleni a mučeni, což je symbolické pro naprostou kontrolu a beznaděj, které v této společnosti panují. Kniha 1984 se zaměřuje na kritiku totalitních režimů a varuje před možností, že by společnost mohla ztratit svobodu a demokracii. Orwell se v knize zaměřuje na problémy jako manipulaci informací, masovou propagandu a násilí, které se v takových systémech často vyskytují. 1984 je jedním z nejznámějších děl moderní literatury a stala se symbolem pro zápas proti totalitě.

Hlavní postavy v knížce 1984

  • Winston Smith: inteligentní, ale obyčejný člověk. Patří do Vnitřní strany a pracuje na Ministerstvu pravdy. Snaží se bojovat proti moci, kterou vláda vykonává nad obyvateli.
  • O’Brien: člen vnitřní strany, který zpočátku vystupuje jako Winstonův spojenec a člen odboje. Později se ujme jeho vyslýchání a mučení.
  • Julia: Winstonova milenka a spojenec. Je to mladá, pohledná, energická a houževnatá žena, která se nebojí riskovat. Oficiálně vystupuje jako členka Antisexuální ligy mládeže.
  • Velký bratr: jde o fiktivní postavu a nejspíš vůbec neexistuje. Oficiálně mu připadá role nejvyššího vůdce Oceánie, jeho obraz je všudypřítomný, moc neomezená a nikdy se nemýlí. Představuje symbol moci a obyvatelé Oceánie ho milují a uctívají.

Co se děje v průběhu díla 1984

Začátek

Svět je rozdělen na tři supervelmoci: Oceánii, Eurasii a Eastasii. Společnost v rámci Oceánie se skládá z Vnitřní strany, Vnější strany a prolétů. Winston Smith pracuje na jednom ze čtyř ministerstev – Ministerstvu pravdy, kde přepisuje staré noviny a dokumenty tak, aby jejich texty odpovídaly realitě.

1/3 (první třetina)

Winston začíná přemýšlet o světě, a navzdory zákazu si začne psát deník. Nevěří také, že minulost tak, jak ji popisuje Strana, se opravdu odehrála. Potkává dívku Julii a zamiluje se do ní.

Polovina

Winston se s Julií pravidelně schází a navzdory zákazu se spolu milují. O`Brien si získává jejich přízeň, představuje se jako člen odboje a půjčuje dvojici knihu od nepřítele strany Emmanuela Goldsteina. Winston s Julií knihu Teorie a praxe oligarchického kolektivismu společně čtou.

3/3 (třetí třetina)

Vychází najevo, že O`Brien je celou dobu špión. Winston i Julie jsou zatčení a odvezeni na Ministerstvo lásky. Winston podstupuje nepředstavitelné mučení, Strana se snaží naprosto změnit jeho myšlení. Nakonec Winston mučení pod vedením O`Brien podléhá, vyzradí vše a začne Julii nenávidět.

Konec

Winston je na čas propuštěn, ale jakmile začne Velkého bratra upřímně milovat a sdílet jeho ideologii, dílo Strany je dokonáno a hlavní postavu díla, O’Briena Winstona, nemine poprava.

O knížce 1984 od George Orwella

  • rok vydání: 1949 (kniha byla po vydání v Československu cenzurována, poprvé tak v našich končinách vyšla až v roce 1984)
  • počet stran: 320 (vydání z roku 2015)
  • nakladatelství: Argo (vydání z roku 2015)

Citát z knihy 1984 (napsal George Orwell)

O’Brien Winston na Ministerstvu lásky:

„A zapamatuj si, že je to navždycky. Vždycky bude nějaká tvář, po které se bude šlapat. Vždycky bude nějaký kacíř, nepřítel společnosti, kterého znovu porazíme a ponížíme. Všechno, čím jsi prošel za tu dobu, co jsi v našich rukou, bude pokračovat, a bude to ještě horší. Špionáž, zrada, zatýkání, mučení, popravy, likvidace – to všechno nikdy nezmizí.“

O spisovateli George Orwell

George Orwell byl anglický spisovatel, esejista, novinář a satirik, který se proslavil svými literárními díly jako Farma Zvířat a 1984. Jeho knihy jsou známy pro jejich realistický a kritický pohled na společnost a politiku. Orwell byl také předním bojovníkem proti totalitním režimům a ve svých knihách je za pomocí alegorií velmi kritizoval. Orwellova práce také vyvolala diskuse o omezení svobody projevu a o tom, jak můžou média ovlivňovat veřejné mínění. Jeho knihy jsou stále čteny po celém světě a jeho práce má významný vliv na současnou literaturu a politickou debatu.

Hlavní informace o životě George Orwella

  • George Orwell byl pseudonym britského spisovatele Erica Arthura Blaira (1903–1950)
  • narodil se v Indii, kde jeho otec sloužil jako úředník v občanské správě, a vyrůstal v Anglii
  • v roce 1922 se přidal k britské imperiální policii a sloužil v Barmě (dnešní Myanmar), což ho silně ovlivnilo v jeho tvorbě
  • Orwell byl silně ovlivněn politikou a svými zkušenostmi z dělnické třídy, což se promítlo do jeho literární tvorby
  • jeho nejznámějšími díly jsou Farma zvířat a 1984, obě knihy působí silnou kritikou na adresu totalitních režimů a jejich důsledků
  • psal také esejistické práce, jako například Politika a anglický jazyk, Uvnitř velryby a jiné eseje nebo Úpadek anglické vraždy
  • kromě spisovatelské práce byl také aktivním novinářem a bojovníkem za lidská práva
  • v roce 1937 se připojil k levicovým republikánům v boji proti fašistům během španělské občanské války
  • zemřel ve věku 46 let na tuberkulózu
  • jeho díla mají dodnes silný vliv na literaturu a politickou debatu, a jsou předmětem studia na mnoha školách po celém světě

Krátký popis života George Orwella

George Orwell byl britský spisovatel, novinář a literární kritik, který se proslavil svými satirickými romány a eseji. Narodil se 25. června 1903 jako Eric Arthur Blair v indickém městě Motihari. Vychováván byl v anglickém prostředí a vystudoval prestižní střední školu Eton, po jejím dokončení se odstěhoval do Barmy, kde pracoval pro imperiální policii. Po návratu do Anglie se stal novinářem a začal psát knihy.

Jeho první byla Na dně v Paříži a Londýně, kde popisuje své vlastní zážitky z chudinského života, byla vydána v roce 1933. Kvůli tuberkulóze se nezapojil do 2. světové války, začal ale pracovat pro britskou televizní stanici BBC. V roce 1945 napsal novelu Farma Zvířat. O čtyři roky později vznikl antiutopický román 1984, který výstižně znázorňuje život v totalitních režimech. Některé pojmy z této knihy jako např. „velký bratr“ pronikly i do naší slovní zásoby.

Během života napsal i mnoho esejí (třeba Poznámky o nacionalismu), v nichž vyjadřoval své socialistické postoje, a naopak odmítal totalitní ideologie – tedy zejména komunismus a fašismus (ale i imperialismus). Ideální formu uspořádání společnosti ale neviděl v kapitalistické vizi, ale v demokratickém socialismu.

V roce 1949 se oženil, v lednu následujícího roku se mu stala osudným tuberkulóza, s níž léta bojoval. Nemoci podlehl 21. 1. 1950 v Londýně. Dílo George Orwella je považování za nadčasové a stále relevantní i v dnešní době. Jeho knihy jsou na rozdíl od odborných textů určené pro širou veřejnost, díky používání alegorií se vryjí do paměti i průměrnému čtenáři.

Charakteristika tvorby George Orwella

  • realismus: autor věřil, že by měla být literatura založena na skutečnosti a představovat reálný svět
  • kritika totalitních režimů: Orwellova tvorba se často zaměřovala na kritiku totalitních režimů a jejich vlivu na občany
  • dystopie: spisovatel byl známý pro svou tvorbu dystopické literatury, která poukazovala na negativní dopady totalitních režimů na občany
  • satirický styl: časté užívání satirického stylu k vyjádření svých názorů na politické a sociální otázky
  • sci-fi: v jeho dílech se vyskytují nové technologie a vize budoucnosti (1984)

Další významná díla George Orwella

  • 1984
  • Farma zvířat
  • Barmské dny
  • Hold Katalánsku
  • Nadechnout se
  • Na dně v Paříži a Londýně
  • Farářova dcera
  • Uvnitř velryby a jiné eseje
  • Úpadek anglické vraždy a jiné eseje

Jiní autoři ve stejném období a směru tvorby

  • Aldous Huxley
  • Ray Bradbury
  • Kurt Vonnegut
  • Jack London
  • Margaret Atwood
  • H.G. Wells
  • William Golding
  • J.D. Salinger
  • Ernest Hemingway
  • John Steinbeck

Ohodnoťte článek!

Průměrné hodnocení / 5. Počet hlasů:

Zatím článek nikdo neohodnotil, buďte první!

Napsat komentář